Obemannade butiker tar över marknaden

Framtidens butiker är här. Det blir allt vanligare med delvis eller helt obemannade butiker, som besökare kan handla i när det passar dem. Systemet ger större frihet för kunden, och ställer högre krav på säkerheten.

Har du någonsin stressat till en butik, för att mötas av nedsläckta lokaler och neddragna jalusier? Du är inte ensam. I det moderna samhället lever människor liv som inte är lika bundna till kontors- och butikstider. Just därför har fler och fler butiksinnehavare och handlare insett vikten av att låta kunderna handla när de själva har möjlighet. I en miljö som är trygg och säker för både besökare, handlare och varor.

Vad är obemannade butiker?

Obemannade butiker finns i hela landet och har olika syften med sin verksamhet. Det kan handla om den lokala matbutiken på landsbygden som inte har kundunderlag för att hålla öppet hela tiden, varje dag. Eller en separat butikslösning i padelhallen, där spelare kan köpa utrustning, snacks och dryck.

Konceptet med obemannade butiker är relativt nytt. Den första obemannade matbutiken öppnade 2015 i Viken utanför Höganäs, av företaget HonestBox. Konceptet blir mer och mer populärt. I juli 2022 fanns det över 200 obemannade butiker runt om i landet, och utvecklingen ser inte ut att sluta.

Hur fungerar obemannade butiker?

Dörrarna till butikslokalen är i regel låsta. För att öppna dörrarna identifierar du dig med mobilt BankId, med en blipp eller kod. Väl inne, fungerar det som nästan i vilken butik som helst. Du plockar åt dig varor som skannas i en obemannad kassa, eller direkt i din mobil. Du betalar enkelt med kort i snabbkassan, eller med mobilen. Sedan legitimerar du dig för att ta dig ut, och dörren stängs automatiskt efter dig.

Butikslokalen hålls säker med hjälp av digitaliserade säkerhetssystem. Från övervakningskameror utanför lokalen, till ett digitaliserat passersystem som öppnar dörrarna och interaktiva övervakningskameror som handlaren kan använda för att interagera med besökare i butiken samt följa kundbeteenden.

Securified Access by Corepart

Corepart är experter på att bygga interaktiva säkerhetslösningar. Vi är stolta över att samarbeta med HonestBox som byggde tekniken bakom världens första obemannade butik. Tillsammans har vi utvecklat ett heltäckande butikskoncept som är smidigt, effektivt – och säkert för alla inblandade.

HonestBox har teknik som är världsledande och företagets ambition ligger i linje med vad vi gör: att bygga integrerade, skräddarsydda lösningar som gör livet lättare för butiksägarna och deras kunder. ​​​​​​​

Vad kan vi hjälpa dig med?

Boka en kostnadsfri rådgivning med oss så kommer vi tillsammans fram till hur ditt skräddarsydda säkerhetssystem ska se ut. Du binder dig inte till någon tjänst och rådgivningen är helt kostnadsfri.