Maskinuthyraren MG Rental fick ökad säkerhetMaskinuthyraren MG Rental fick ökad säkerhet

Maskinuthyraren MG Rental

Systemet som kan hjälpa till att lösa ett jätteproblem i en hårt drabbad bransch

Varje år stjäls det utrustning värd flera miljarder på svenska arbetsplatser – byggen, vägarbeten och maskindepåer – och länge har det mer eller mindre varit fritt fram för stöldligorna att förse sig. Men nu kommer nya och bättre system för att hålla tjuvarna borta. Ett sådant är det smarta kameraövervakningssystem som Corepart tagit fram.​​​​​​​

Maskinuthyraren MG Rental, med fem anläggningar i Stockholmsområdet, är bara ett i raden av företag som mer eller mindre dagligen för en kamp mot stölder, sabotage och företagskunder som utåt sett har en seriös fasad, men som när man skrapar lite på ytan visar sig ha gjort stöld till sin affärsidé.

– Det här är ett gigantiskt problem för hela vår bransch. Dels handlar det om stora värden som försvinner. Dels handlar det om att vi tvingas lägga ner mycket tid på att försöka få tillbaka våra maskiner, men också på att göra polisanmälningar som sällan eller aldrig leder till något, säger Mattias Mattson, som är VD och ägare till företaget.

– Dessutom drabbas våra kunder i sin tur, när maskinen de ska använda blivit stulen på natten hos oss eller dem. Även om vi försöker lösa det så snabbt som möjligt tar det tid att få fram en ersättningsmaskin och under den tiden ligger arbetet nere.

– Det kostar tid och pengar, både för oss och för våra kunder.

MG Rental arbetar sedan många år aktivt med att förhindra att obehöriga ska kunna ta sig in på företagets verktygs- och maskindepåer.
Övervakningen är rigorös med stängsel, larm och kameraövervakning.

– Försöker sig någon ta sig in både tjuter det och blinkar, men att skydda sig helt och hållet är i det närmaste omöjligt. Det man kan göra är att försöka göra det så svårt som möjligt för inbrottstjuvarna och därmed få dem att välja ett annat objekt i stället, fortsätter Mattias Mattsson.

– Sedan en tid har vi ett fördjupat samarbete med Corepart där vi tillsammans lagt ner mycket arbete för att försöka komma åt problemet. Vi har kommit en bra bit på vägen, och vi ser att de åtgärder som vi vidtagit varit effektiva och gett resultat.

– Vi är inte helt förskonade från inbrott, men vi kan se att försöken minskat.

Verktyg och maskiner försvinner inte bara hos uthyrarna. Mycket stjäls också ute på olika arbetsplatser, exempelvis byggen och vägarbeten. De flesta företagen har ett säkerhetsarbete, men många gånger är det otillräckligt, något som tjuvarna dessutom är väl medvetna om.

– Man slutar aldrig förvånas av den fräckhet som många besitter. Det är inte ovanligt att man stjäl även stora maskiner mitt på ljusa dagen när arbetet är i full gång, berättar David Berndt som är VD på Corepart och har arbetat med säkerhetsfrågor i många år, framför allt säkerhet utomhus.

– Tyvärr väljer man allt för ofta enklare lösningar, vilket ger en falsk trygghet. Visst larmet går, men det går inte att avgöra om det är ett riktigt larm eller ett falsklarm. I bästa fall är en väktare på plats efter 45 minuter, som bara kan konstatera att det varit ett inbrott och att tjuvarna inte längre finns kvar.​​​​​​
Corepart säkerhetsmast ökar säkerheten för Maskinuthyraren MG RentalCorepart säkerhetsmast ökar säkerheten för Maskinuthyraren MG Rental
Det Corepart bland annat gjort är att utveckla ett avancerat kameraövervakningssystem som kan användas både permanent och vid tillfälliga arbetsplatser – byggen, vägarbeten, infrastrukturprojekt och vid andra större områden som behöver övervakas, exempelvis småbåtshamnar och parkeringsplatser.

– Systemet bygger på en rörlig kamera som sitter i toppen på en sex meter hög mast och som kan ställas in för att övervaka hela eller delar av ett arbetsområde, förklarar David Berndt. Så fort något avvikande inträffar skickas ett larm till larmcentralen kameran är uppkopplad mot samtidigt som den filmar vad som händer i realtid.

– Det gör att larmoperatören kan se vad som sker och utifrån det vidta rätt åtgärd, exempelvis att larma polis som då har större möjlighet att gripa inbrottstjuven på bar gärning. Med kameraövervakningen kan man också vidta andra åtgärder, exempelvis aktivera en dimgenerator som gör det omöjligt för tjuven att se något inne i en container eller en siren som avger ett för människor outhärdligt ljud.

– En annan fördel är man slipper onödiga och dyra falsklarm. Även om vårt system är lite dyrare initialt spara man över tid in den merkostnaden. Vårt system är partnerneutralt och kan därför kopplas till just den larmcentral som kunden föredrar. Vi har upparbetade samarbeten med flertalet aktörer och väljer i samråd med kunden den bäst lämpade lösningen för objektet. Det vi sedan gör är att stå för projektering, installation och utbildning.

Men det är inte bara kostnader i samband med utryckning på falsklarm man undviker. När inbrotten minskar, minskar också kostnaderna för försäkringssjälvrisker.

– Dessutom minimeras kostnaderna för att viktigt arbete stannar upp. Det är ofta det verkligt dyra när olika processer är så tidsmässigt pressade som de är i dag och minsta fördröjning riskerar att fortplanta sig i nästa led och nästa, understryker David Berndt.​​​​​​​
Kameraövervakning höjde säkerheten hos Maskinuthyraren MG RentalKameraövervakning höjde säkerheten hos Maskinuthyraren MG Rental
​​​​​​​Att Coreparts kameraövervakningssystem verkligen fungerar i praktiken är MG Rental ett gott exempel på.

​​​​​​​– Ju svårare man kan göra det för tjuvar och inbrottsligor, som länge nog härjat utan större risk att bli ertappade, desto bättre är det, konstaterar Mattias Mattsson med viss glädje.

Var det intressant? Ta det steget längre!