Får man sätta upp övervakningskameror på kontoret?

Vi får ofta frågor om vad lagen säger om kameraövervakning. Får man sätta upp övervakningskameror på kontoret? Behöver man söka särskilda tillstånd? Finns det risk att man tvingas betala höga bötesbelopp? Läs vidare, så rätar vi ut frågetecknen.

Rapporter visar att fler och fler anställda på företag känner sig otrygga. Dessutom ökar antalet inbrott och stölder på arbetsplatser runt om i landet. Utvecklingen leder till att många företagsledare ser över säkerheten i sina lokaler. Därför får vi ofta frågan om man får sätta upp övervakningskameror på kontor.

Det korta svaret är: Ja, det får du. Sedan en ny lag klubbades 2018, behöver du inte ansöka om tillstånd för att sätta upp fast monterade kameror.

Men det finns mer till frågan än så. Lagen klubbades 2018 och rör fast monterade kameror som gör att människor kan bli övervakade. Vanliga, alltså icke skyddsklassade företag behöver alltså inte ansöka om tillstånd för att sätta upp kameror. Men du behöver ta hänsyn till reglerna om hantering av personuppgifter av data- och personskydd enligt GDPR. Eftersom personalen blir övervakad, behöver du också MBL-förhandla med facket innan installation av kameraövervakningen.

När övervakningskamerorna är uppsatta, måste du informera omgivningen om kamerornas existens. Sätt upp tydliga skyltar. Runt om kontoret och vid in- och utgångar.

Tänk på följande innan du installerar kameraövervakning på kontoret:

  • Icke skyddsklassade företag får sätta upp övervakningskameror utan att söka tillstånd.
  • Du behöver ta hänsyn till regler om personuppgifter och GDPR.
  • Du behöver informera personalen och förhandla med facket innan du kommer igång.
  • Du måste informera omgivningen om att det finns övervakningskameror runt om lokalen.
Vi rekommenderar att du kontaktar en erfaren aktör för rådgivning och uppsättning av övervakningskameror på kontoret. Vi på Corepart har lång erfarenhet av förebyggande och digitalt säkerhetsarbete – och vi finns här för att svara på dina frågor.

Våra erfarna medarbetare finns med dig under hela processen, från första projektmötet till grundläggande utbildning och överlämning där du får lära dig att hantera systemet. Dessutom finns vår support tillgänglig ifall du skulle ha några frågor under resans gång.

Går du i tankar att sätta upp övervakningskameror på kontoret? Tveka inte på att kontakta oss. Vi svarar gärna på dina frågor.

Vad kan vi hjälpa dig med?

Boka en kostnadsfri rådgivning med oss så kommer vi tillsammans fram till hur ditt skräddarsydda säkerhetssystem ska se ut. Du binder dig inte till någon tjänst och rådgivningen är helt kostnadsfri.