Behöver jag tillstånd för att installera kameraövervakning?

Kameraövervakning är ett effektivt verktyg för ökad trygghet och ger dig kontroll över vem som tillträder din mark. Samtidigt finns det ett tydligt regelverk som du bör ha koll på innan du går vidare med kameraövervakning som en del av din säkerhetslösning. Vi reder ut vad som gäller. 

Detta säger lagen

Lagstiftningen kring hur kameraövervakning får brukas i områden som berör allmänheten har ändrats under de senaste åren. Innan den 20:e juni 2018, var aktörer tvungna att ansöka om tillstånd för att få installera en kamera oavsett om man ägde marken eller var fastighetsägare. Idag styrs kameraövervakning av Kameraövervakningslagen (2018:1200) och GDPR vilket verkställdes den 25 maj 2018. Lagstiftningen har resulterat i en mer praktiskt syn på frågan och nu läggs ansvaret på de privata aktörerna. 

Tillståndskrav eller tillståndsplikt

För att få använda sig av kameraövervakning krävs det att de tydliga riktlinjerna följs och att installationen utförs av kvalitetsmedvetna leverantörer som är certifierade och innehar en god infrastruktur för cybersäkerhet. Reglerna gäller för samtliga företag och fastigheter, utan undantag. Dock finns det en version av kameraövervakning som är tillståndspliktig, vilket gör att de flesta aktörer inte behöver ansöka om tillstånd. Detta är den främsta skillnaden jämfört med den föregående lagstiftningen, vilket har förenklat för verksamheter att använda kameraövervakning. 

Hur vet jag om jag behöver ansöka om tillstånd för kameraövervakning?

Det beror på vilken typ av fastighetsägare du är och vilken verksamhet du bedriver. Önskar du exempelvis att övervaka ett stängsel som ramar in en logistiklokal, krävs det inte tillstånd utan endast att riktlinjerna följs. Bedriver du offentlig verksamhet däremot, som en vårdcentral eller ett vårdboende, krävs det ett speciellt tillstånd för kamerabevakning. Det är
Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) som handlägger tillståndsprocessen för offentliga verksamheter. 
​​​​​​​

Skillnaden för privat och offentlig aktör 

Sammanfattningsvis innebär detta att privata aktörer som bedriver offentlig verksamhet, omfattas av tillståndskravet och behöver få kamerabevakning godkänd av IMY innan installation. För offentliga aktörer som till exempel kommuner och landsting är kraven på tillstånd ännu striktare och det finns flera faktorer att ta ställning till. Övriga privata aktörer som inte bedriver offentlig verksamhet berörs i de flesta fall inte av denna tillståndsplikt. 

Undrar du över vad som gäller för just din verksamhet? Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation så guidar vi dig på vägen. Vi på Corepart har mottagit certifikat både för Anläggarfirma av Kamerabevakningssystem samt Behörig Ingenjör Kamerabevakningssystem, och kan garantera dig en säker leverans och installation. Är du nyfiken på att läsa mer om vår kameraövervakning kan du klicka dig vidare här. ​​​​​​​



Vad kan vi hjälpa dig med?

Boka en kostnadsfri rådgivning med oss så kommer vi tillsammans fram till hur ditt skräddarsydda säkerhetssystem ska se ut. Du binder dig inte till någon tjänst och rådgivningen är helt kostnadsfri.